Verven

De voornaamste redenen van vrouwen om hun haar te kleuren zijn:

  • Het bedekken van (beginnende) grijze haren.
  • Een creëren van een nieuwe look.

Tegenwoordig is het gebruikelijk dat vrouwen hun haar zelf kleuren. De kapper kan het haar echter op manieren kleuren die men niet bij zichzelf kan doen. Het gaat hier dan bijvoorbeeld om low-lights of high-lights. Dit is specialistisch werk en kan het beste worden gedaan door de kapper.

Er wordt bij het kleuren of verven van het haar onderscheid gemaakt tussen 3 soorten producten, dit zijn tijdelijke kleuringen, semi-permanente kleuringen en permanente kleuringen.

  • Bij een tijdelijke kleuring zal de verf na zo’n 6 tot 8 wasbeurten uit het haar verdwenen zijn. Deze manier van haar kleuren wordt voornamelijk gebruikt om haar donkerder te maken. Deze manier van kleuren zal niet worden gebruikt om het de haarkleur lichter te maken, omdat er geen waterstofperoxide in de producten zit die hiervoor gebruikt worden. Het voordeel van deze tijdelijke kleuring is dat er geen uitgroei ontstaat, omdat de verf er langzaam uitgewassen wordt.
  • Bij een semi-permanente kleuring zal het haar er zo’n 8 tot 12 wasbeurten in blijven zitten. Deze manier van kleuren wordt vooral gebruikt voor het bedekken of camoufleren van de eerste grijze haren of voor het gebruik van een soortgelijke kleur als het eigen haar. Met deze manier van kleuren kan het haar, net als bij een tijdelijke kleuring, ook niet lichter worden gemaakt.
  • Bij een permanente kleuring, moet de nieuwe kleur uit het haar groeien. Er is bij permanente kleuring dus sprake van uitgroei, wanneer deze uitgroei niet regelmatig bijgewerkt wordt. Een permanente haarkleuring kan uw haar, in tegenstelling tot de tijdelijke kleuring en semi-permanente kleuring, wel lichter maken. Deze manier van kleuren wordt ook vaak gebruikt om grijze haren te camoufleren.

Advies van de kapper

Uw kapper weet het beste wat er wel en niet mogelijk is met uw haar(kleur). Wanneer u bepaalde dingen niet zeker weet over het kleuren van haar, is het verstandig uw kapper hiervoor te raadplegen. De kapper weet welke haarkleur het beste bij u past en hoe u deze kleur het beste kunt realiseren. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om zonder tussenstappen van donker naar licht haar of van licht naar donker haar te gaan.

Kleuren is tegenwoordig vaak niet slecht meer voor het haar

Veel mensen denken dat het kleuren en verven van je haar erg slecht is. Tegenwoordig is dit in veel mindere mate zo dan vroeger, omdat er in de nieuwe producten om haren te verven meestal verschillende soorten ingrediënten zitten die het haar beschermen tegen de werking van bijvoorbeeld waterstofperoxide.

Risico’s bij haar verven

Wanneer er voor wordt gekozen om het haar te verven, bestaat er altijd het risico op een ongewenst resultaat. Er kan bijvoorbeeld een andere kleur ontstaan dan u voor ogen had. Daarnaast bestaat er ook de kans dat er een allergische reactie ontstaat. Lees daarom altijd goed de bijsluiter, om een idee te krijgen van de risico’s bij het verven van haar.

Gekleurd of geverfd haar behoeft extra verzorging

Bij gekleur of geverfd haar is het extra belangrijk dat dit goed verzorgd wordt, zodat de haar zijn glans behoudt en de kleur in het haar zo mooi mogelijk blijft.

  • Na elke wasbeurt moet er een crèmespoeling of conditioner worden gebruikt voor gekleurd haar.
  • Kam of borstel het haar niet te lang en te ruw.
  • Gebruik een speciale shampoo voor gekleurd haar.
  • Spoel de shampoo uit met lauw water.
  • Voorkom overmatig gebruik van de föhn.

Veel gestelde vragen

FAQ

Bepaalde vragen over het verven van haar komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.

Haarverf heeft niet altijd een evengoed imago gehad. Chemische stoffen die in de producten zaten, hebben hier mede aan bijgedragen. Moderne haarkleurmiddelen moeten voldoen aan strenge EU-richtlijnen. Dit betekent dat de ingrediënten niet kankerverwekkend mogen zijn. Het percentage waterstofperoxide benadeelt uw gezondheid normaal gesproken evenmin. Het is wel mogelijk dat u allergisch bent voor een ingrediënt.

Uw haar verven of kleuren tijdens een zwangerschap is meestal niet gevaarlijk. Geadviseerd wordt om 24 tot 48 uur van tevoren een gevoeligheidstest te doen. Uw lichaam kan door de zwangerschap anders reageren dan dat u gewend bent. Bent u niet zeker? Vraag dan informatie of advies aan uw huisarts. Lees ook altijd de bijsluiter van de haarverf, om zeker te weten of het product tijdens de zwangerschap mag worden gebruikt.

Het voornaamste verschil tussen tijdelijke en permanente haarkleuring is de tijd dat de kleur zichtbaar is en blijft zitten. Kies bijvoorbeeld voor een tijdelijke kleur als u uw haarkleur tijdelijk wat intenser wilt maken. Een compleet andere kleur kan met een permanente haarkleuring gedaan worden.

Bij twijfel tussen twee kleuren, is het soms makkelijker om de lichte kleur te kiezen. U kunt later namelijk meestal eenvoudiger van licht naar donker gaan, dan andersom.

Voor optimaal kleurbehoud en glanzend haar, kunnen haarverzorgende producten voor gekleurd haar uitkomst bieden. Als u uw haar heeft laten verven bij de kapper, zal deze vaak een shampoo en conditioner adviseren waarmee uw haarkleur lang mooi blijft. Heeft u zelf uw haar gekleurd? Vaak staat er op de verpakking van het product dat u heeft gebruikt, hoe u na het kleuren uw haar het beste kunt verzorgen. Kleuren die vervaagd zijn, kunt u soms met een kleurshampoo een opfrisser geven.

Na de maximale inwerktijd is het belangrijk dat u het product voldoende uitspoelt. Uw haar moet gespoeld worden, totdat er geen verfresten meer aanwezig zijn. Bij de haarkleuring zit ook meestal een conditioner. Breng deze na de behandeling aan. De conditioner zorgt ervoor dat door het sluiten van de haarschubben de verf niet kan afgeven. Uw geverfde haar wordt met de conditioner gevoed en beschermd.

Dit is afhankelijk van het soort product dat gebruikt is. Worden uw haren gekleurd met een kleurspoeling die met het wassen vervaagt, dan kunt u dit product eerder hergebruiken dan wanneer uw haren permanent geverfd zijn. Geadviseerd wordt om tussen permanente verfbehandelingen minimaal 3 tot 4 maanden te wachten. Professionele haarkleurproducten maken hiervan melding in de gebruiksaanwijzing.

100% grijsdekking is niet altijd realiseerbaar. Vaak zijn het alleen de permanente haarkleuringen die daadwerkelijk 100% grijsdekking bieden. U kunt uw grijze haren bij de kapper laten kleuren of na advies van uw kapper zelf aan de slag gaan. Let altijd goed op de instructies die op een verpakking vermeld staan.

Zowel bij het blonderen als bij het bruin verven van uw haar kan groen haar ontstaan. Vaak is dit een gevolg van een verkeerde verhouding van de verf en de verzorgende producten. Ook de keuze van de gebruikte haarkleuring of verf kan groen haar veroorzaken. U kunt zelf aan de slag gaan om het groene haar te behandelen, u kunt ook naar uw kapper gaan voor een professionele verzorging. Het haar ontkleuren kan helpen om het groen te verwijderen. Daarna kunt u alsnog voor een andere haarkleur kiezen.

Wees voorzichtig met de haarverven en haarkleuringen die u gebruikt. Gebruik een verpakking tegelijkertijd en mix geen verschillende merken en/of kleuren door elkaar heen. Iedere verpakking heeft een bepaalde verhouding en is zo ontwikkeld dat de kleur optimaal is. Vooraf kan niet gezegd worden welke kleur u creëert door het mengen van producten. Bovendien komt dit de conditie van uw haar niet ten goede.

Als u bekend bent met allergische reacties op onder meer kleurstoffen, test dan altijd eerst bij gebruik van een nieuw product wat er gebeurt. Dit kunt u doen door op de binnenkant van uw arm, na reiniging, een beetje haarverf aan te brengen. Laat de haarverf gedurende 24 tot 48 uur zitten. Gebeurt er niets en ervaart u geen jeuk of verkleuringen van de huid, dan kunt u het product veilig gebruiken om uw haar te verven.

Uw grijze haar camoufleren gaat niet anders dan door het te kleuren of verven. U hoeft dit niet direct met een groot kleurverschil te doen. Begin met een zogenaamde kleurspoeling. De kleur die u daarmee in het haar brengt, verdwijnt na een aantal keren wassen. Bevalt de kleur u? Dan kunt u kiezen voor een haarkleuring of permanente verf. 

Ja en nee. Tegenwoordig zijn er een groot aantal verschillende soorten haarkleurproducten verkrijgbaar. Bekende cosmeticaproducenten en onbekende aanbieders hebben uitgebreide kleurstellingen beschikbaar. Het is daarmee mogelijk om zelf thuis uw haar te kleuren. De meeste producten beschikken over een uitvoerige gebruiksaanwijzing. Lees deze aandachtig door, voordat u aan de slag gaat. Heeft u niet zoveel vertrouwen in uw eigen kunnen? Maak dan een afspraak bij uw kapper en laat deze de kleur in uw haar aanbrengen.

Vraag bij twijfel altijd advies aan de kapper. Het is niet altijd noodzakelijk om uw haar te laten ontkleuren. Wilt u dit toch doen? Houd dan de vermelde inwerktijden aan en overschrijdt deze niet. Geen haartype is hetzelfde en u wilt niet met raar verkleurd haar eindigen. Gebruiksaanwijzingen opvolgen kan zowel irritaties als zorgen over de verkeerde haarkleur voorkomen. Let op dat zelfs bij het opvolgen van alle instructies dit nog wel eens fout kan gaan.

Naast vrouwen zijn er steeds meer mannen die hun haar verven. In tegenstelling tot vrouwen blijven mannen bij het verven van hun haar meestal dichtbij de originele kleur. Natuurlijke resultaten zijn belangrijk. Voor mannen zijn haarkleurproducten beschikbaar in een aantal basiskleuren. Op de verpakking staan duidelijke instructies en na een inwerktijd van ongeveer 10 minuten doet de verf zijn werking. De meeste producten geven volledige grijsdekking en houden uw haarkleur natuurlijk.

Haarkleurproducten bevatten chemische stoffen. Bij veelvuldig gebruik kan uw haar beschadigd raken. Geadviseerd wordt daarom om na het kleuren uw haar goed te verzorgen. Speciale shampoos, conditioners en andere producten zijn daarvoor beschikbaar. De verzorgende haarproducten voor gekleurd haar beschermen de haarkleur en houden uw haar gezond.

Het enige wat u kunt doen, is uw ogen direct met water te spoelen. Doe dit geruime tijd en gebruik koud water. Zijn uw ogen daarna nog steeds geïrriteerd? Neem dan contact op met uw huisarts. 

Uw haar verdient een liefdevolle behandeling. Als u zelf uw haar kleurt, doe dit dan altijd volgens de gebruiksaanwijzing. Laat het product niet langer inwerken dan aangegeven. De inwerktijd verlengen is vaak nutteloos, omdat de aanwezige kleurpigmenten dan niet beter gaan werken. Spoelt u de kleuring eerder uit het haar dan de minimale inwerktijd, dan krijgen de kleurpigmenten niet voldoende kans zich te ontwikkelen, waardoor het resultaat tegen valt.

Haarkrijt is enorm populair. U kunt op eenvoudige wijze meerdere kleuren in uw haar aanbrengen. Na een of een paar keer wassen spoelt u het product weer uit uw haar. Voor gebruik kunt u de verpakking lezen en de ingrediënten bekijken. De meeste van dit soort producten zijn veilig, als u kiest voor een gematigd gebruik.

Als u voor de eerste keer uw haar laat kleuren en/of verven, kunt u overweldigd zijn door het brede aanbod. Bent u niet helemaal zeker? Kies dan voor een kleur die zoveel mogelijk overeenkomt met uw eigen haarkleur. Het is uiteraard ook mogelijk om advies in te winnen bij uw kapper.

× App mij voor meer informatie